Birjan
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 50 min.
pečenje: 25 min.
Sastojci:
* 2 glavice crnog luka
* 400 g pilećeg belog mesa
* 200 g mladog spanaća
* 250 g integralnog pirinča
* 2 kašike kisele pavlake
* 1 l pileće supe
* 4 jajeta
* mleveni biber
* ulje
* so
Priprema:
1. Crni luk očistiti i iseći na kockice. Pileće belo meso iseći na krupnije kocke.
2. Integralni pirinač obariti u pilećoj supi i ocediti od suvišne tečnosti.
3. U šerpi na malo ulja propržiti crni luk da postane staklast. Dodati piletinu i pržiti je dok ne promeni boju. Nadalje dinstati dolivajući pomalo supe dok meso ne omeša.
4. Ubaciti spanać i dinstati nekoliko minuta neprekidno mešajući dok lišće ne svene.
5. Dodati obareni pirinač i pavlaku, posoliti i pobiberiti, pa promešati.
6. Vatrostalnu činiju nauljiti i u nju preručiti pripremljeno jelo. Napraviti u njemu četiri udubljenja i u svako razbiti po jedno jaje.
7. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok jaja ne budu gotova.