Bataci u marinadi od majoneza
za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 50 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 50 min.
Sastojci:
* 4 veća pileća bataka
* 100 g majoneza
* 1 limun
* 1/2 veze seckanog peršuna
* 4 čena belog luka
* 1 glavica crnog luka
* 2 šargarepe
* 1 kriška celera
* 2 žute paprike babure
* 250 g paradajz pelata
* 200 g sitnije testenine
* biber
* so
* ulje
Priprema:
1. U činiji sjediniti majonez, pasirani beli luk, sok od limuna i peršun, pa dodati začine po ukusu. Izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
2. Batake poprečno zarezati više puta pa preliti marinadom od majoneza. Ostaviti ih u frižideru da miruju najmanje 30 min.
3. Marinirane batake poslagati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći ih u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene.
4. Dok se bataci peku pripremiti prilog. Crni luk očistiti i iseći na kockice, šargarepu i celer izrendati na krupno rende a pelat paradajza izgnječiti.
5. Na malo ulja propržiti crni luk a potom dodati šargarepu i celer. Pržiti na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok povrće ne omekša.
6. Ubaciti papriku i pelat paradajza, i dodati začine po ukusu. Nadalje kuvati povremeno mešajući dok paprika ne omekša.
7. Dodati testeninu i nastaviti kuvanje dolivajući vodu po potrebi dok testenina ne nabubri a suvišna tečnost uvri.