Avokado karbonara
za 3 osobe
mrsno jelo
priprema: 35 min.
Sastojci:
* 400 g špageta
* 2 veća čena belog luka
* 1 veći zreli avokado
* 1 kašika soka od limuna
* 1 jaje
* 250 ml pavlake za kuvanje
* 60 g rendanog parmezana
* 150 g mesnate slanine
* morska so
* 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. U lonac sipati 4 l vode, dodati 2 ravne kašike morske soli i kuvati dok ne proključa. Ubaciti špagete i kuvati ih oko osam minuta dok ne postanu al dente. Ocediti ih od suvišne tečnosti, preliti sa dve kašike maslinovog ulja i promešati.
2. Beli luk očistiti i iseći na listove, avokado zaseći po sredini do koštice, pa razdvojiti polovine i pulpu odvojiti od kore.
3. U blenderu sjediniti listove belog luka, pulpu avokada, malo limunovog soka, jaje i pavlaku za kuvanje. Miksati dok se ne dobije fina kremsata smesa. Na kraju umešati parmezan.
4. Mesnatu slaninu iseći na listove i propržiti u suvom teflonskom tiganju da porumeni.
5. Obarenu testeninu preliti sosom od avokada i odozgo posuti prženom slaninom.
Savet: Odaberite zreo avokado, od nezrelog se nikako ne može napraviti sos.