Žerbo kocke
za 20 osoba
posno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 40 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
Za kore:
20 g kvasca
2 kašike šećera
1 dl vode
400 g brašna
200 g margarina
1/2 kašičice sode bikarbone
Za fil:
200 g mlevenih oraha
200 g šećera u prahu
po 4 kašike marmelade od kajsija i višanja
Za glazuru:
100 g čokolade
4 kašike šećera
4 kašike vode
45 g margarina
Priprema:
1. U dublju posudu izmrviti sveži kvasac, sipati mlaku vodu, šećer i kašiku brašna i promešati. Ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici za mešenje testa pomešati polovinu brašna sa sodom bikarbonom, omekšalim margarinom i nadošlim kvascem. Postepeno dodavati ostatak brašna uz neprekidno mešenje dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti pokriveno kuhinjskom krpom da se udvostruči.
3. U međuvremenu pripremiti fil. Samlevene orahe pomešati sa šećerom u prahu.
4. Nadošlo testo podeliti na tri dela, svaki posebno premesiti i oklagijom rastanjiti u koru veličine pravouglog pleha u kom će se peći.
5. Staviti prvu koru u podmazan pleh, premazati je džemom od višanja i posuti polovinom mešavine oraha i šećera. Preklopiti drugom korom, nju premazati džemom od kajsija i posuti preostalim orasima sa šećerom. Slaganje završiti trećom korom. Kolač ostaviti pokriven da se odmara 20 min.
6. Peći u rerni zagrejanoj na 200°S dok ne porumeni.
7. Pripremiti glazuru od čokolade. Sjediniti kockice čokolade sa čećerom, vodom i margarinom pa zagrevati na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa. Prohlađen kolač preliti glazurom.