Voćna gnezda
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 20 min.
pečenje: 25 min.
Sastojci:
* 450 g brašna
* 1 kašika šećera
* malo soli
* 20 g svežeg kvasca
* 1 jaje + 1 jaje za premazivanje
* 100 ml kisele pavlake
* 30 ml ulja
* 150 ml mleka
* malo rendane korice limuna
Za fil:
* 100 g lešnik-krema
* 100 g vanil-krema
* sveže voće po izboru
Za dekoraciju:
* 2 kašike pekmeza od kajsija
* malo kokosa
Priprema:
1. Razmutiti kvasac u toplom mleku s kašičicom šećera i brašna, pa ostaviti na toplom da nadođe.
2. Pomešati brašno, preostali šećer i prstohvat soli. Dodati pripremljeni kvasac, jaje, kiselu pavlaku, ulje i rendanu koricu limuna, pa zamesiti glatko testo. Ostaviti ga da odmori 20 minuta.
3. Testo podeliti na manje loptice. Poređati ih na pleh za pečenje, pa na sredini svake loptice napraviti udubljenje pomoću zaobljene čaše. U napravljeno udubljenje staviti po kašičicu lešnik i vanil-krema, a ivice premazati umućenim jajetom.
4. Testo peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta dok ne porumeni.
5. Zagrejati pekmez od kajsija, pa njime premazati ivice tek ispečenog peciva i posuti ga kokosom. Kad se prohladi, sredinu napuniti svežim voćem po izboru.