Vanil-kolač s jagodama
Foto: Ženja Aćimović
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 45 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 4 kašike šećera
* 4 kašike ulja
* 2 kašike brašna
* 2 kašike gustina
Za kremu od jagoda:
* 500 g jagoda
* 200 ml vode
* 6 kašika šećera
* 1 puding od jagode
Za krem od vanile:
* 2 pudinga od vanile
* 900 ml mlijeka
* 6 kašika šećera
* 150 g putera
* 4 kašike kisele pavlake
Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake
* 3 štangle čokolade
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti gustin i brašno pa umešati u smesu.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
4. Za pripremu fila od jagode, voće izmiksati pa sjediniti sa šećerom i kuvati dok ne proključa. U vodi razmutiti puding pa sipati u smesu od jagoda i kuvati dok se ne zgusne. Fil ostaviti da se prohladi pa preliti preko kore.
5 . Za pripremu fila od vanile u šerpu sipati 700 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Puding od vanile razmutiti u preostalom mleku pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.
6. U topao puding dodati puter i mešati dok se ne rastopi. Zatim dodati i kiselu pavlaku. Fil od vanile sipati preko fila od jagode.
7. Slatku pavlaku umutiti u šlag i premazati preko fila od jagode.