16.03.2021 Deserti

Vanil-kolač s jagodama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Foto: Ženja Aćimović

 

za 10 osoba

mrsno jelo

priprema: 45 min.

pečenje: 15 min.

Sastojci:

Za koru:

* 4 jajeta

* 4 kašike šećera

* 4 kašike ulja

* 2 kašike brašna

* 2 kašike gustina

Za kremu od jagoda:

* 500 g jagoda

* 200 ml vode

* 6 kašika šećera

* 1 puding od jagode

Za krem od vanile:

* 2 pudinga od vanile

* 900 ml mlijeka

* 6 kašika šećera

* 150 g putera

* 4 kašike kisele pavlake

Za dekoraciju:

* 300 ml slatke pavlake

* 3 štangle čokolade

Priprema:

1. Za pripremu kore belanca odvojiti od žumanaca i umutiti ih u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.

2. Posebno sjediniti gustin i brašno pa umešati u smesu.

3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.

4. Za pripremu fila od jagode, voće izmiksati pa sjediniti sa šećerom i kuvati dok ne proključa. U vodi razmutiti puding pa sipati u smesu od jagoda i kuvati dok se ne zgusne. Fil ostaviti da se prohladi pa preliti preko kore.

5 . Za pripremu fila od vanile u šerpu sipati 700 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Puding od vanile razmutiti u preostalom mleku pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne.

6. U topao puding dodati puter i mešati dok se ne rastopi. Zatim dodati i kiselu pavlaku. Fil od vanile sipati preko fila od jagode.

7. Slatku pavlaku umutiti u šlag i premazati preko fila od jagode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category