Uskršnja jaja
Za 6 osoba
Priprema: 40 min.
Pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za biskvit:
* 3 jajeta
* 3 kašike šećera
* 3 kašike brašna
* 1 kašika ulja
Za fil:
* 100 g putera
* 100 g šećera u prahu
* oko 150 ml soka od narandže
* malo rendane kore od narandže
* 1 kašika ruma
* 1-2 kašike pekmeza od kajsije
Za glazuru:
* 200 g čokolade
* 6 kašika ulja
* 50 g bele čokolade
* šećerni cvetići i perlice
Priprema:
1 Za pripremu biskvita belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju špatulom umešati brašno.
2 Manju tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa u nju izliti pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit iseći na kockice.
3 Kockice biskvita prebaciti u dublju činiju i preliti ih sokom od narandže. Umešati šećer u prahu, omekšali puter, malo narendane kore od narandže, kašiku ruma i pekmez. Po potrebi dodati još malo soka kako bi se dobila smesa pogodna za oblikovanje.
4 Od pripremljene smese odvajati manje komade, pa formirati jaja. Ostaviti ih kratko u frižideru da se stegnu.
5 Za pripremu glazure čokoladu istopiti na pari s uljem, te njome preliti ohlađena jaja. Dekorisati ih šećernim cvetićima i perlicama.