torta sa tri fila
12.12.2022 Deserti

Torta sa tri fila

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 25 min.
mirovanje: 120 min.

Sastojci:
Za koru:
* 10 belanaca
* 10 kašika šećera
* 200 g pečenih mlevenih lešnika
* 2 kašike brašna
Za fil:
* 1 l mleka
* 10 žumanaca
* 9 kašika šećera
* 4 kašike gustina
* 4 kašike brašna
* 2 vanil-šećera
* 250 g putera
* 100 g crne čokolade
* 100 g bele čokolade
* 100 g mlevenih lešnika
* 200 g čokoladnog krema
Za dekoraciju:
* 500 ml slatke pavlake

Pripema:
1. Za pripremu kore umutiti belanca u čvrst šam uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju lagano umešati pečene mlevene lešnike i dve kašike brašna. Sve izjednačiti, pa smesu prebaciti u veliki pleh od rerne koji je obložena papirom za pečenje. Koru peći na 180°C oko 25-30 minuta.
2. Sačekati da se kora potpuno ohladi, pa je podeliti na 4 jednaka dela. Svaku koru premazati tankim slojem čokoladnog krema.
3. Za pripremu fila, žumanca umutiti sa šećerom, dodati gustin, brašno i 200 ml hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati i kad provri, sipati u njega smesu od žumanca. Nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se krem ne zgusne.
4. U ohlađeni krem dodati omekšani puter i izmiksati. Kremu podeliti na tri dela. U jedan deo dodati istopljenu crnu čokoladu, u drugi deo istopljenu belu čokoladu, a u treći deo umešati pečene mlevene lešnike.
5. Tortu filovati na sledeći način: prvu koru premazati filom od crne čokolade, drugu koru filom od lešnika, a treću koru filom od bele čokolade. Odgore staviti četvrtu koru i premazati je preostalim kremom sa svih strana.
6. Tortu dobro ohladiti i dekorisati umućenom slatkom pavlakom.

Svetlana Belić

Bakini slatkiši

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category