Torta s keksom i jagodama
za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 3×20 min.
Sastojci:
Za kore:
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 3 kašike ulja
* 6 ravnih kašika brašna
* 3 kašike kakaoa
* 15 g praška za pecivo
* 240 ml čokoladnog mleka
Za fil od keksa:
* 700 ml kisele pavlake
* 250 g šećera u prahu
* 300 g mlevenog keksa
Za fil od jagoda:
* 400 ml slatke pavlake
* 100 g šećera u prahu
* 200 g zrelih jagoda
* 10 g želatina
Za premazivanje torte:
* 300 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu jedne kore umutiti dva belanceta u čvrst šam postepeno dodajući dve kašike šećera. Dodati dva žumanceta i sipati kašiku ulja u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti dve kašike brašna, jednu kašiku kakaoa i 5 g praška za pecivo, pa dodati u smesu od jaja i izmiksati.
2. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore. Pečene kore preliti čokoladnim mlekom.
3. Za pripremu fila od keksa, umutiti kiselu pavlaku sa šećerom u prahu, pa umešati mleveni keks.
4. Za pripremu fila od jagode, slatku pavlaku umutiti sa šećerom u prahu u šlag. Dodati jagode isečene na kockice i mutiti mikserom dok se voće napola ne raspadne. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Otopiti ga na umerenoj temperaturi i prohladiti, sjediniti sa dve kašike fila, pa sve zajedno umešati u ostatak fila od jagode.
5. Prvu koru vratiti u kalup i premazati je polovinom fila od keksa, preko njega naneti polovinu fila od jagoda i preklopiti drugom korom. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom. Tortu ostaviti da se ohladi i stegne u kalupu, a zatim je premazati šlagom od slatke pavlake.