Tatlije sa urmama
za 8 osoba | mrsno jelo | priprema: 70 min. | pečenje: 30 min. | mirovanje: 60 min.
Sastojci
Za testo:
- 500 g brašna
- 200 g margarina
- 2 jajeta
- 100 g šećera u prahu
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika marmelade od kajsija
- 100 g kokosovog brašna
Za fil:
- 350 g urmi
- nekoliko kapi ekstrakta vanile
- 2 vanil-šećera
Za sirup:
- 400 g šećera
- 7 dl vode
- 1 limun
- 2 vanil-šećera
Priprema
Testo:
1. Umutiti omekšali margarin sa šećerom. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje i marmeladu od kajsija uz neprekidno mućenje.
2. Ubaciti kokosovo brašno i prašak za pecivo, pa postepeno dodavati brašna po potrebi dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude. Umešeno testo ostaviti u frižideru da miruje 60 min.
Fil:
1. Urme očistiti od koštica i sitno iseckati. Sjediniti sa ekstraktom vanile i vanil-šećerom, te dobro izmešati.
Sirup:
1. Sjediniti vodu, šećer i vanil-šećer, pa kuvati nakon što proključa još 5 min.
2. Ostaviti da se ohladi, dodati sok od limuna i promešati.
Finalni postupak:
1. Ohlađeno testo podeliti na dva dela i svaki deo razvući u manji pravougaonik debljine 5 mm. Duž jednog kraja pravougaonika od testa rasporediti polovinu fila od urmi pa urolati. Na isti način oblikovati još jedan rolat.
2. Rolate iseći na parčad debljine 2 cm. Tepsiju nauljiti, posuti brašnom i poslagati u nju oblikovane rolate. Peći ih u zagrejanoj rerni na 180°S dok ne porumene.
3. Tople rolate preliti hladnim sirupom od šećera i ostaviti da testo upije tečnost.