Susam valjuščići
za 10 osoba
posno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 30 min.
Sastojci:
* 300 g ratluka
* 150 g šećera
* 65 ml vode
* 100-150 g mlevenog keksa
* 100 g mlevenih oraha
* 100 g margarina
* 50 g susama
Za glazuru:
* 300 g posne bele čokolade
* 3 kašike ulja
* 50 g seckanih pistaća
* 50 g seckanih pečenih lešnika
Priprema:
1. U zagrejanom tiganju propržiti susam da zamiriše i blago porumeni. Skloniti ga na stranu i ostaviti da se ohladi.
2. Ratluk iseći na kockice. U šerpici sjediniti šećer i vodu, pa kuvati dok ne proključa. Dodati kockice ratluka i nadalje kuvati na umerenoj temperaturi dok se ratluk ne otopi.
3. Smesu izmaći s ringle, pa dodati margarin, te mešati dok se i on ne otopi. Umešati susam i mlevene orahe, pa dodati mleveni keks po potrebi da bi se dobila gusta smesa pogodna za oblikovanje koja se ne lepi za prste. Smesu prebaciti u drugu posudu i ostaviti je da se potpuno ohladi.
4. Ruke nauljiti, pa uzimati pomalo smese i oblikovati od nje valjčiće. Kolačiće staviti na pola sata u zamrzivač da se ohlade i stegnu.
5. Belu čokoladu otopiti s malo ulja i njome preliti ohlađene kolačiće.
6. Kad se glazura stegne, krajeve valjčića nakratko spustiti u otopljenu čokoladu, pa uvaljati u seckane pistaće ili lešnike. Kolačiće poprskati otopljenom čokoladom i staviti u papirnate korpice.