Štrudla s višnjama
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 40 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 400 g brašna * 20 g svežeg kvasca * 1/2 kašičice soli * 1 kašika šećera * 1 puna kašika masti * 1 jaje + 1 jaje za premazivanje * oko 200 ml mleka * malo narendane korice limuna
Za fil:
* 400 g očišćenih višanja * 2 kašike šećera * 10 g vanil-šećera * 2 kašike gustina
Priprema:
1. Razmutiti kvasac u malo toplog mleka s kašičicom šećera i brašna. Ostaviti na toplom da nadođe.
2. Pomešati brašno, šećer i so, dodati pripremljeni kvasac, jaje, mast, rendanu koru limuna i preostalo mlako mleko, te rukom zamesiti glatko testo. Prekriti ga i ostaviti da odmara 20 minuta.
3. Za pripremu fila višnje posuti šećerom i vanil-šećerom, te kratko kuvati dok se šećer ne istopi. Gustin razmutiti u malo hladne vode, sipati u ključalu smesu i nadalje kuvati dok se ne zgusne.
4. Nakon odmaranja testo istanjiti u pravougaonu koru i iseći po dužini na tri jednake trake. Na sredinu svake trake naneti ohlađeni fil, te preko njega lepiti krajeve testa.
5. Uski pravougaoni kalup obložiti papirom za pečenje, pa na dno prebaciti 2 rolata, a odozgo po sredinu naneti treći rolat. Ostaviti da odmara 20 minuta. Potom premazati umućenim jajetom.
6. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 40 minuta dok ne porumeni.