Straćatela kolač
Kremasti kolači
Straćatela kolač
Priprema: 35 min.
Pečenje: 30 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za koru:
* 4 belanceta
* 4 kašike šećera
* 4 kašike brašna
* 1/2 praška za pecivo
* 100 ml mleka
Za fil:
* 250 ml mleka
* 4 žumanceta
* 10 g želatina
* 250 ml slatke pavlake
* 60 g čokolade za kuvanje
* 80 g šećera
Priprema:
1. Za pripremu kore, umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Sjediniti brašno i prašak za pecivo, pa umešati u šam. Umućenu smesu izliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći 20 minuta na 180°C. Pečenu koru preliti vrelim mlekom i ostaviti da se prohladi.
2. Za pripremu fila, u šerpu sipati 200 ml mleka i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti žumanca i šećer, pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se blago ne zgusne.
3. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Dodati ga u vruć krem od žumanaca i mešati dok se ne otopi.
4. Slatku pavlaku umutiti u šlag i dodati u ohlađeni krem od žumanaca, te izmiksati. Čokoladu izrendati nakrupno i umešati u krem.
5. Krem premazati preko kore, te kolač ostaviti u frižideru da se stegne.