Štanglice s makom
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 12 min.
Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 4 kašike šećera
* 6 kašika tople vode
* 4 kašike brašna
* 1 kašičica praška za pecivo
* 100 g mlevenog maka
* 100 g kokosa
Za fil:
* 400 ml mleka
* 4 kašike griza
* 40 g šećera u prahu
* 1 vanil-šećer
* 150 g putera
* 2 kašike džema od malina
* 1 kašika ruma
Za glazuru:
* 150 g čokolade
* 5 kašika ulja
Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodati jedno po jedno žumance, zatim toplu vodu i još malo izmiksati. Brašno pomešati s praškom za pecivo, pa lagano umešati u smesu od jaja. Na kraju dodati mleveni mak i kokosovo brašno.
2. Kalup dimenzija 22×32 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12 minuta.
3. Za pripremu fila skuvati griz u mleku s vanil-šećerom, a zatim ga skloniti na stranu da se ohladi. Umutiti puter sa šećerom, dodati ohlađeni griz i dve kašike džema od malina, pa izmiksati. Na kraju umešati kašiku ruma.
4. Ohlađenu koru preseći napola tako da se dobiju dve korice. Prvu koru premazati polovinom fila, staviti drugu koru i rasporediti preko nje ostatak fila.
5. Za pripremu glazure otopiti čokoladu s malo ulja, ostaviti je da se prohladi, pa preliti preko fila. Kolač ostaviti na hladnom da se stegne.