Štanglice s kafom
Priprema: 40 min.
Pečenje: 10-15 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za koru:
* 6 jaja
* 140 g šećera
* 60 g brašna
* 30 g kakaoa
* 30 g putera
Za fil:
* 400 ml mleka
* 4 kašike šećera
* 50 g gustina
* 1 kašika kakaoa
* 1 kašika nes kafe
* 100 g putera
Za preliv:
* 100 g čokolade
* 3 kašike ulja
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i sipati otopljeni i prohlađeni puter u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti brašno i kakao, pa umešati u smesu.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Pečenu koru ostaviti da se prohladi, a zatim je iseći na tri trake.
3. Za pripremu fila, u šerpu sipati 300 ml mleka i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti šećer, gustin, kakao i nes kafu, pa sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati dok se ne zgusne. Izmaći s ringle i ostaviti da se prohladi.
4. Ohlađeni krem sjediniti s omekšanim puterom i umutiti mikserom.
5. Prvu koru premazati trećinom fila i preklopiti drugom korom. Naneti drugu trećinu fila, pa završiti trećom korom i premazati je ostatkom fila.
6. Kolač ostaviti na hladnom da se stegne. Čokoladu otopiti na pari s malo ulja i njome poprskati kolač. Iseći ga na štanglice željene veličine.