Sočni kolač s grožđem
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 20 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
* 200 g brašna
* 200 g šećera
* 2 vanil-šećera
* 250 g margarina
* 4 jajeta
* 2 kašike kisele pavlake
* 1/2 praška za pecivo
* 3 kašike pekmeza od kajsije
* 100 g crnog grožđa
* 100 g belog grožđa
ISPROBAJTE I… Posne kuglice sa bananom i grožđem
Priprema:
1. Margarin iseći na kockice i rastopiti u šerpici.
2. Posebno sjediniti jaja, šećer i vanil-šećer, te umutiti mikserom u svetlu penastu masu.
3. Potom postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo, pavlaku i margarin u tankom mlazu, neprekidno muteći mikserom.
4. Odgovarajuću dublju tepsiju nauljiti i posuti brašnom pa izliti u nju pripremljenu smesu.
5. Grožđe oprati i odvojiti od peteljki pa posuti po testu.
6. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 min. dok korica ne porumeni.
7. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, pa dok je još vruć premazati ga pekmezom od kajsija. Ostaviti ga da se ohladi i iseći na kocke.
Savet: Za pripremu kolača ne morate uvek koristiti grožđe, možete ga zameniti nekim drugim sezonskim voćem.
Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!