slatke pletenice s kremom
06.12.2022 Deserti

Slatke pletenice s kremom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 25 min.

Sastojci:
* 500 g brašna
* 1/2 kašičica soli
* 20 g svežeg kvasca
* 2 kašike šećera
* 1 jaje + 1 žumance
* 80 g putera
* 125 ml vode
* 125 ml mleka
* listići badema za posipanje
Za fil:
* 450 ml mleka
* 4 kašike šećera
* 1 vanil-šećer
* 1 jaje
* 1 puding od vanile
* 2 kašike gustina
* 150 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Razmutiti kvasac u toplom mleku s kašičicom šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Sjediniti brašno, šećer i malo soli, dodati pripremljeni kvasac, jaje, omekšani puter i vodu. Zamesiti glatko testo i oblikovati jufku. Pokriti je i ostaviti da odmara 30 minuta.
3. Nadošlo testo podeliti na 8 delova i oblikovati loptice. Svaku lopticu istanjiti u prutić, presaviti ga napola i uplesti. Poređati pletenice na pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih da još malo odmaraju dok se rerna ne zagreje na 200°C.
4. Pre pečenja, pletenice premazati umućenim jajetom i posuti listićima badema. Peći ih oko 25 minuta dok lepo ne porumene.
5. Za pripremu fila, umutiti jaje sa šećerom, dodati gustin, puding i malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejati do ključanja, pa sipati u njega umućenu smesu i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
6. U ohlađeni krem umešati umućenu slatku pavlaku. Dobijeni fil prebaciti u poslastičarski džak sa zvezdastim nastavkom.
7. Ohlađeno pecivo preseći napola i napuniti ga pripremljenim filom.

Svetlana Belić

Bakini slatkiši

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Next post

more from category