Rum štanglice
Foto: Ženja Aćimović
za 6 osoba
posno jelo
priprema: 40 min.
Sastojci:
* 300 g oljuštenog krompira
* 100 g čokolade za kuvanje
* 100 g margarina
* 300 g mlevenog keksa
* 150 g šećera u prahu
* 1 kašika kakaoa
* 5 kašika ruma
Za glazuru:
* 120 g čokolade
* 2 kašike ulja
Priprema:
1. Oguljeni krompir iseći na manje komade i obariti u vodi. Potom ga ocediti od suvišne tečnosti i ispasirati.
2. U topao pasirani krompir dodati kockice margarina i čokolade pa mešati dok se sastojci ne rastope i sjedine.
3. Zatim ubaciti mleveni keks, šećer u prahu, kakao i rum, pa dobro izmešati da bi se dobila ujednačena smesa.
4. Pripremiti tacnu dimenzije 30×20 cm, preručiti u nju pripremljenu smesu i poravnati.
5. Posebno rastopiti čokoladu s malo ulja i preliti preko smese. Sačekati da se stegne pa kolač iseći na štanglice.