Rum štangle
Sastojci:
* 4 jajeta
* 12 kašika šećera
* 12 kašika ulja
* 12 kašika mleka
* 12 kašika brašna
* 4 kašike kakaoa
* 1 prašak za pecivo
3 kašike ruma
Za fil:
* 1/2 l mleka
* 1 puding od slatke pavlake
* 2 kašike brašna
* 6 kašika šećera
* 125 g margarina
* 100 g šećera u prahu
ISPROBAJTE I… Čokoladne karamel štangle
Priprema:
Kore:
1. Sjediniti jaja i šećer, pa mutiti mikserom dok se ne dobije svetla smesa.
2. Dodati mleko, rum i ulje, neprekidno muteći mikserom.
3. Posebno sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo te postepeno dodavati u smesu za koru muteći mikserom dok se ne dobije gusta, glatka masa.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju 1/3 smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°S oko 15 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno sjediniti preostalo mleko s pudingom i brašnom, pa sipati u ključalo mleko. Kuvatina na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu te dodati u ohlađeni fil i izmiksati.
Finalni postupak:
1. Uzeti prvu koru i premazati je s polovinom fila, pa preklopiti drugom korom. Naneti preostali fil i preklopiti trećom korom. Filovani kolač ostaviti da prenoći u frižideru, a potom ga iseći na štangle željene veličine.
Više recepata naći ćete u magazinu Bakina kujna!
Stare brojeve možete preuzeti putem servisa Novinarnica!