Rozen kolač sa susamom
Rozen štanglice
Rozen kolač sa susamom
Priprema: 45 min.
Posno jelo
Sastojci:
* 1 pakovanje rozen kora
* 400 g šećera
* 250 ml vrele vode
* 200 g margarina
* 300 g mlevenog susama
* 300 g mlevenog keksa
Za glazuru:
* 100 g čokolade
* 2 kašike ulja
Priprema:
1. Susam propržiti u suvom tiganju, ostaviti ga da se ohladi, a zatim samleti u secku.
2. Šećer karamelizovati na umerenoj temperaturi. Skloniti posudu sa šporeta, dodati omekšani margarin i sipati vrelu vodu. Vratiti smesu na ringlu i nadalje kuvati dok se karamel ne otopi. Fil ostaviti sa strane da se prohladi.
3. U mlaku smesu umešati mleveni susam i keks.
4. Rozen kore nafilovati pripremljenom smesom i odozgo ih opteretiti težim predmetom kako bi se kore slepile uz fil.
5. Za pripremu glazure čokoladu otopiti s malo ulja na pari i preliti preko ohlađenog kolača. Sačekati da se glazura stegne, pa kolač iseći na štanglice.