rolat torta s bananama
19.07.2023 Deserti

Rolat torta s bananama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 90 min.
pečenje: 15 min.

Sastojci:
Za koru:
* 6 jaja
* 6 kašika šećera
* 6 kašika brašna
* 2 kašike ulja
Za fil:
* 1 l mleka
* 3 pudinga s ukusom vanile
* 150 g bele čokolade
* 7 kašika šećera
* 250 g putera
* 100 g pekmeza od kajsija
* 2 banane
Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake
* 2 manje banane

Priprema:
1. Za pripremu kore, belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju varjačom umešati brašno.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta. Pečenu koru zajedno s papirom urolati i ostaviti da se ohladi.
3. Za pripremu fila, u šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding, pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati dok se ne zgusne. Dok je puding još topao, dodati u njega izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
4. Ohlađeni pudig sjediniti s omekšanim puterom i izmiksati.
5. Izdvojiti 2/3 fila, njime premazati koru, te je smotati u rolat. Rolat ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad.
6. Okrugli kalup prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega red rolata, premazati ih s malo džema od kajsija, prekriti kolutovima banana i naneti trećinu preostalog fila. Isti postupak ponoviti još jednom, pa naneti treći sloj rolata i premazati ih ostatkom fila.
7. Tortu ostaviti da se stegne, a zatim je premazati šlagom od slatke pavlake i ukrasiti.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category