rafaelo torta s malinama
21.09.2023 Deserti

Rafaelo torta s malinama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Rafaelo torta s malinama
za 16 osoba
mrsno jelo
priprema: 90 min.
mirovanje: 2 sata
pečenje: 30 min.

Sastojci:
Za kore:
* 8 belanaca
* 12 kašika šećera
* 140 g kokosa
* 2 kašike brašna
* 1 prašak za pecivo
Za žuti fil:
* 1 l mleka
* 8 žumanaca
* 200 g šećera
* 2 pudinga s ukusom slatke pavlake
* 2 kašike brašna
* 2 vanil-šećera
* 250 g putera
* 40 g šlag krema
* 60 g mleka u prahu
Za fil od malina:
* 500 g malina
* 200 g šećera
* 2 pudinga s ukusom maline
* 250 ml vode
Za dekoraciju:
* 2 šlag krema od maline
* 200 ml hladnog mleka

Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti 4 belanceta u čvrst šam postepeno dodajući 6 kašika šećera. Dodati 70 g kokosa, 1 kašiku brašna i pola praška za pecivo, pa polako promešati varjačom.
2. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Ispeći još jednu takvu koru.
3. Za pripremu žutog fila u šerpu sipati 800 ml mleka i kuvati na umerenoj temperaturi dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima, šećerom, pudingom od slatke pavlake, brašnom i vanil-šećerom. Sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Puter penasto umutiti sa šlag kremom, pa sjediniti s ohlađenim filom od žumanaca, dodati i mleko u prahu te sve zajedno izmiksati.
4. Za pripremu fila od maline, voće izmiksati u kašu. Kašu sjediniti sa 200 g šećera i 200 ml vode, pa kuvati dok ne proključa. Posebno razmutiti puding od maline u 50 ml vode, pa sipati u ključalu smesu i kuvati dok se ne zgusne.
5. Toplim filom od maline preliti obe kore i ostaviti ih da se ohlade. Prvu koru vratiti u kalup, pa premazati polovinom žutog fila. Prekriti drugom korom i premazati ostatkom žutog fila. Dekorisati umućenim šlag kremom od maline.

Dragana Stanišin

Bakina kujna

Zoran Stanišin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category