Pužići s makom
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
* 400 g brašna
* 20 g svežeg kvasca
* 1/2 kašičice soli
* 1 kašika šećera
* 150 g putera
* 2 kašike kisele pavlake
* 1 jaje
* 100 ml mleka
Za fil:
* 200 g mlevenog maka
* 80 g šećera
* 1 vanil–šećer
* 120 ml mleka
* malo rendane korice limuna
* 1 kašika pekmeza po želji
Za fondan:
* 150 g šećera u prahu
* 1 kašika vrele vode
* malo limunovog soka
Priprema:
1. Razmutiti kvasac u mlakom mleku s kašičicom šećera i brašna, te ostaviti na toplom da nadođe.
2. Pomešati brašno, šećer i malo soli, pa dodati pripremljeni kvasac, jaje, omekšani puter i kiselu pavlaku, te zamesiti glatko testo i ostaviti da odmara oko pola sata.
3. Za pripremu fila mleveni mak izmešati sa šećerom i vanil–šećerom, pa preliti vrelim mlekom. Dodati malo rendane korice limuna i kašiku pekmeza po želji, pa ostaviti da se fil prohladi.
4. Testo rastanjiti u pravougaonu koru i premazati pripremljenim filom. Zamotati u rolat i iseći na parčad širine oko 2 cm. Isečenu parčad poređati položeno na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
5. Za pripremu fondana umutiti šećer u prahu s kašikom vruće vode i malo limunovog soka do željene gustine, pa pečene pužiće preliti fondanom.