Prelivene krofne
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 90 min.
pečenje: 10 min.
Sastojci:
Za testo:
* 250 g mekog brašna
* 4 g suvog kvasca
* 30 g šećera
* 7 g mleka u prahu
* 1/2 kašičice soli
* 1 žumance
* 140 ml hladnog mleka
* 30 g putera
Za dekoraciju:
* 150 g čokolade za kuvanje
* 3 kašike ulja
* šećerne bombonice
Priprema:
1. U vanglici sjediniti brašno, suvi kvasac, šećer, mleko u prahu i so, pa promešati. Dodati žumance i hladno mleko te rukom umesiti testo. Zatim ubaciti omekšali puter i nadalje mesiti rukom još desetak minuta dok se ne dobije glatko i meko testo. Prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. Nadošlo testo podeliti na 12 delova, tako da svaki deo teži oko 40 g. Od delova oblikovati manje jufke. Prekriti ih prozirnom folijom i ostaviti da miruju 15 minuta.
3. Svaku jufku uvaljati u brašno i istanjiti špatulom na debljinu od 1 cm, pa manjom modlom izdubiti sredinu. Krofnice ostaviti da nadođu još 40 minuta.
4. Nadošle krofnice spuštati u umereno toplo ulje gornjom stranom okrenutom nadole, i pržiti ih dok ne porumene.
5. Čokoladu rastopiti s malo ulja, pa gornji deo krofne umočiti u čokoladnu glazuru. Pre nego što se glazura stegne posuti je šećernim bombonama.