Posna torta s ukusom ruma
za 10 osoba
posno jelo
priprema: 65 min.
pečenje: 25 min.
Sastojci:
Za kore:
250 g meda
100 g čokolade
4 dl kisele vode
2 dl ulja
250 g šećera
300 g mlevenih oraha
25 kašika brašna
1 kašičica sode bikarbone
Za fil:
6 pudinga od čokolade
5 dl vode
300 g čokolade
250 g margarina
200 g šećera u prahu
3 dl ruma
300 g posnog šlaga
6 dl kisele vode
Za dekoraciju:
rendana čokolada
Priprema:
Kore:
1. U sudu na pari otopiti čokoladu i med i ostaviti da se ohladi.
2. Dodati kiselu vodu, ulje, šećer, mlevene orahe bršno i sodu bikarbonu, pa dobro izmešati. Dobijenu smesu podeliti na dva dela. Rernu zagrejati na 180°S. Od svakog dela ispeći jednu koru u podmazanom i brašnom posutom okruglom kalupu za torte.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl vode i staviti da kuva. Posebno rastvoriti puding u 1 dl vode. Kad voda proključa, skuvati puding, umešati rum i čokoladu da se rastopi. Povremeno promešati dok se hladi.
2. Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenom kremom.
Finalni postupak:
1. Posni šlag umutiti sa kiselom vodom.
2. Na tacnu za serviranje staviti jednu koru, premazati je trećinom fila, potom naneti trećinu šlaga. Postupak filovanja ponoviti još jednom.
3. Filovanu tortu posuti rendanom čokoladom.