Pita od maka s rozen korama
Rozen štanglice
Pita od maka s rozen korama
Priprema: 35 min.
Posno jelo
Sastojci:
Za fil od maka:
* 450 ml mleka
* 150 g šećera
* 120 g margarina
* 200 g mlevenog maka
* 90 g mlevenog keksa
Za žuti fil:
* 20 g pudinga s ukusom vanile
* 3 kašike šećera
* 200 ml mleka
* 2 žumanceta
* 100 ml slatke pavlake
Ostalo:
* 1 pakovanje rozen kora
* 100 g bele čokolade
* 3 kašike ulja
* 1 kašičica nemlevenog maka
Priprema:
1. Za pripremu žutog fila, žumanca sjediniti sa šećerom, pudingom i malo mleka, pa dobro umutiti žicom.
2. Preostalo mleko staviti da provri, a zatim u njega uliti umućenu smesu. Nadalje kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se fil ne zgusne. Ostaviti ga da se ohladi.
3. Umutiti slatku pavlaku u šlag, te je sjediniti s ohlađenim filom. Najpre fil umuti mikserom, a zatim dodati šlag kako bi se izbegle grudvice.
4. Posebno pripremiti fil od maka. Prokuvati mleko, margarin i šećer. Dodati mleveni mak i keks, pa kuvati na umerenoj temperaturi oko 2 minuta.
5. Izdvojiti tri rozen kore, premazati ih vrućim filom od maka i naslagati jednu preko druge. Preko treće kore naneti sav žuti fil i preklopiti četvrtom korom. Zatim, četvrtu, petu i šestu koru ponovo premazati tankim slojem fila od maka i završiti sedmom korom. Odozgo opteretiti težim predmetom i ostaviti na hladnom da se stegne.
6. Belu čokoladu otopiti na pari zajedno s uljem, te pripremljenom glazurom preliti ohlađeni kolač. Posuti mlevenim makom i sačekati da se glazura stegne.
Savet: Da bi štanglice lepše izgledale, pripremljeni fil od maka pre nanošenja na kore odmerite i podelite na šest jednakih delova. Ohlađenu pitu izmerite pomoću lenjira, pa skalpelom isecite na jednake štanglice.