Piškota torta s jagodama
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 30 min.
Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 4 kašike šećera
* 2 kašike ulja
* 2 kašike brašna
* 2 kašike gustina
Za fil:
* 2 C pudinga s ukusom jagode
* 600 ml mleka
* 150 g šećera
* 200 g putera
* 300 g svežih jagoda
Za ukrašavanje:
* 300 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu kore, belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju varjačom umešati brašno i gustin.
2. Okrugli kalup prečnika 22 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.
3. Pečeni patišpanj ostaviti da se ohladi u kalupu, a zatim ga pažljivo izdubiti, pa sredinu iseći na kockice.
4. Za pripremu fila u šerpici sjediniti 400 ml mleka sa šećerom, pa kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti C puding s ukusom jagode, pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja umešati 100 g izmiksanih jagoda.
5. Ohlađeni krem izmiksati s puterom, pa dobijenu smesu sjediniti s kockicama patišpanja i seckanim preostalim jagodama. Polako izmešati, pa filom napuniti izdubljenu koru. Kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga premazati šlagom.