Pijani Isidor torta
za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 150 g šećera
* 150 g putera
* 1 kašika kakaoa
* 1 kašičica praška za pecivo
* 120 g mlevenih oraha
* 70 g brašna
Za fil s orasima:
* 350 g mlevenih oraha
* 7 kašika šećera u prahu
* 1 vanil-šećer
* 100 ml vode
* 100 ml ruma
* nekoliko kašika pekmeza od malina
Za čokoladni fil:
* 4 jajeta
* 8 kašika šećera
* 1 vanil-šećer
* 100 g čokolade
* 250 putera
Za glazuru:
* 150 g čokolade
* 5 kašika ulja
Priprema:
1. Za pripremu kore, umutiti puter sa šećerom i žumancima. Dodati mlevene orahe i prosejano brašno s kakaom i praškom za pecivo. Posebno umutiti šam od belanaca i pažljivo umešati u smesu. Sipati u kalup za toru (prečnika 24 cm) koji je obložen papirom za pečenje. Peći na 200°C oko 20 minuta.
2. Ohlađenu koru premazati pekmezom od malina. Posebno izmešati mlevene orahe sa šećerom u prahu, pa preliti rumom i vodom. Fil naneti preka pekmeza.
3. Za čokoladni fil umutiti jaja sa šećerom i skuvati na pari. Na kraju dodati izlomljenu čokoladu i promešati da se rastopi. Kad se fil prohladi umešati puter. Čokoladni fil rasporediti preko fila od oraha.
4. Staviti tortu u frižider da se ohladi, a zatim je preliti glazurom od čokolade i malo ulja.