Ombre torta s borovnicama
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 4 sata
Sastojci:
Za koru:
* 150 g suvog čokoladnog keksa
* 70 g putera
Za fil:
* 500 ml neslanog krem sira
* 300 ml slatke pavlake
* 80 g šećera u prahu
* 15 g želatina u prahu
* 300 g borovnica
* 2 kašike limunovog soka
Za žele od borovnica:
* 250 ml soka od borovnica
* 5 g želatina u prahu
Priprema:
1. Za pripremu kore otopiti puter na umerenoj temperaturi i preliti ga preko mlevenog keksa. Dobro izmešati, pa smesu utisnuti u kalup za tortu prečnika 18-20 cm koji je prethodno obložen papirom za pečenje. Staviti u frižider na 15 minuta da se podloga stegne.
2. Posebno pripremiti fil. Razmutiti želatin u malo hladne vode i sačekati da nabubri. Dodati još 100 ml vode, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok se želatin ne rastopi.
3. Borovnice posuti kašikom šećera i kratko prokuvati. Smesu ohladiti, pa je usitniti u blenderu.
4. Sjedniti sir sa šećerom u prahu, dodati umućenu slatku pavlaku i prohlađeni želatin. Dobijenu smesu podeliti na tri dela. U jednu posudu dodati 3 kašike pasiranog voća, u drugu 1,5 kašiku voćne kaše, a u treću posudu ne dodavati ništa.
5. Preko podloge od keksa rasporediti prvi sloj fila i staviti u frižider da se stegne. Zatim naneti srednji sloj i ponovo ohladiti. Završiti s belim filom.
6. Za pripremu preliva želatin preliti sa dve kašike soka i ostaviti da nabubri. Zagrejati ga da se rastopi, pa ostaviti da se prohladi i sjediniti s preostalim mlakim sokom. Preliti preko stegnute torte i vratiti na hlađenje. Dekorisati po želji.