19.05.2022 Deserti

Mus od jagode

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 4 osobe
mrsno jelo
priprema: 25 min.
mirovanje: 60 min.

Sastojci:
Za žuti fil:
* 2 žumanceta
* 3 kašike šećera
* 50 g bele čokolade
* 1 vanil-šećer
* 150 ml slatke pavalke
* 5 g želatina
Za fil od jagode:
* 250 g jagoda
* 4 kašike šećera
* 5 g želatina
* 150 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
* 150 g jagoda
* 3 kašike šećera
* 5 g želatina

Priprema:
1. Za pripremu žutog fila u posudi sjediniti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, pa kuvati na pari uz neprekidno mešanje dok se smesa ne zgusne. Dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
2. U ohlađenu smesu od žumanaca i čokolade dodati šlag od slatke pavlake i polako promešati. Želatin preliti s dve kašike hladne vode, promešati i ostaviti da nabubri. Otopiti ga na umerenoj temperaturi pa prohladiti i umešati u fil.
3. Za pripremu fila od jagode, jagode izmiksati u blenderu, sjedintii ih sa šećerom i kratko prokuvati da 1/3 tečnosti uvri. Želatin preliti s dve kašike hladne vode i promešati da nabubri pa dodati u toplu smesu od jagoda.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, te dodati u ohlađeni fil od jagoda i promešati.
5. U staklene čaše najpšre naneti fil od jagode pa preko njega sipati žuti fil. Jagode ostavljene za dekoraciju izmiksati i prokuvati sa šećerom. U smesu dodati nabubreo želatin i mešati dok se ne rastopi.
6. Prohlađenu smesu razliti preko žutog fila i ostaviti da se stegne.

Savet: Van sezone, ovaj mus možete pripremati od zamrznutih jagoda.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category