Mlečne kocke
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 50 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za kore:
* 5 jaja
* 5 kašika šećera
* 5 kašika brašna
* 1 prašak za pecivo
* 3 kašike kakaoa
* 5 kašika tople vode
* 2 dl mleka
Za fil I:
* 200 g mlečne čokolade
* 5 kašika mleka
* 150 g putera
Za fil II:
* 1 l mleka
* 100 g gustina
* 4 kašike šećera
* 100 g bele čokolade
* 250 g putera
* 150 g šećera u prahu
Priprema:
Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
2. Zatim dodavati jedno po jedno žumance muteći mikserom a potom sipati toplu vodu u tankom mlazu.
3. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo i kakao, pa varjačom umešati u smesu od jaja.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°S dvadesetak minuta.
5. Pečenu i ohlađenu koru poprečno preseći napola i porpskati mlekom.
Fil I:
1. U manjoj šerpi sjediniti izlomljenu mlečnu čokoladu, puter i mleko pa kuvati na umerenoj temperaturi dok se sastojci ne rastope i sjedine. Ostaviti da se ohladi.
Fil II:
1. U šeru sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. U preostalom mleku razmutiti gustin pa sipati u ključalo mleko. Kuvati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
3. U toplu smesu dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
4. Posebno izmiksati puter sa šećerom u prahu te sjediniti sa ohlađenim kremom od čokolade i umutiti.
Finalni postupak:
1. Prvu koru vratiti u tepsiju i premazati je polovinum fila I, preko njega naneti polovinu fila II i poravnati. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom.
2. Kolač ostaviti u frižideru da se stegne a potom ga iseći na kocke.