Mirisni rajski venac
SASTOJCI
Za testo:
- 500 g oštrog brašna tipa 400
- 20 g kvasca
- 4 kašike šećera
- prstohvat soli
- 125 g ”dijavit” margarina
- rendana kora od jednog limuna
- 1 jaje
- 1 dl mleka
Za fil:
- 50 g mlevenog maka
- 100 g suvih smokava
- 100 g suvog grožđa
- 1 dl ruma
- komadić svežeg đumbira
- 200 g mlevenog badema
- 100 g smeđeg šećera
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice karanfilića
- 1 dl slatke pavlake
- 1 žumance
- 3 kašike mleka
Ostalo:
- 50 g kandirane kore pomorandže
- 50 g grubo badema
- 3 kašike nes kafe
- 3 kašike šećera u prahu
- 3 kašike vode
PRIPREMA
1. U posudu za mešenje sipati brašno, u sredini napraviti udubljenje pa dodati izmrvljeni kvasac, šećer, so, prethodno otopljeni margarin, rendanu koru limuna, ulupano jaje i mlako mleko. Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti 40 min. na toplom mestu da naraste.
2. Na suvom teflonu propržiti mleveni mak oko 5 min.
3. Suve smokve iseći na kockice i zajedno sa suvim grožđem preliti rumom te ostaviti da omekšaju.
4. Izrendati očišćeni đumbir, a bademe krupno iseckati.
5. U prohlađen mak dodati voće sa rumom, bademe, šećer, začine i slatku pavlaku.
6. Oklagijom istanjiti testo na pravougaonik dimenzija 50×30 cm. Testo premazati filom, a krajeve mešavinom žumanceta i mleka pa urolati testo
. 7. Kalup za kuglof pokvasiti i obložiti papirom. Uliti testo u kalup i spojiti krajeve. 8. Oštrim nožem zaseći venac na nekoliko mesta i premazati ga mešavinom žumanceta i mleka.
9. Ostaviti kolač 15 min. da naraste, a zatim peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 35 min.
10 Kandiranu koru pomorandže sitno iseckati, a nes kafu i šećer razmutiti sa 3 kašike mlake vode. Topao kolač premazati nes kafom pa ga posuti iseckanim bademima i koricom kandirane pomorandže.
Recept Snežane Vujić iz Beograda