04.12.2017 Deserti

Mirisni rajski venac

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

SASTOJCI

Za testo:

  • 500 g oštrog brašna tipa 400
  • 20 g kvasca
  • 4 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 125 g ”dijavit” margarina
  • rendana kora od jednog limuna
  • 1 jaje
  • 1 dl mleka

Za fil:

  • 50 g mlevenog maka
  • 100 g suvih smokava
  • 100 g suvog grožđa
  • 1 dl ruma
  • komadić svežeg đumbira
  • 200 g mlevenog badema
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice karanfilića
  • 1 dl slatke pavlake
  • 1 žumance
  • 3 kašike mleka

Ostalo:

  • 50 g kandirane kore pomorandže
  • 50 g grubo badema
  • 3 kašike nes kafe
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 3 kašike vode

PRIPREMA

1. U posudu za mešenje sipati brašno, u sredini napraviti udubljenje pa dodati izmrvljeni kvasac, šećer, so, prethodno otopljeni margarin, rendanu koru limuna, ulupano jaje i mlako mleko. Zamešeno testo pokriti krpom i ostaviti 40 min. na toplom mestu da naraste.

2. Na suvom teflonu propržiti mleveni mak oko 5 min.

3. Suve smokve iseći na kockice i zajedno sa suvim grožđem preliti rumom te ostaviti da omekšaju.

4. Izrendati očišćeni đumbir, a bademe krupno iseckati.

5. U prohlađen mak dodati voće sa rumom, bademe, šećer, začine i slatku pavlaku.

6. Oklagijom istanjiti testo na pravougaonik dimenzija 50×30 cm. Testo premazati filom, a krajeve mešavinom žumanceta i mleka pa urolati testo

. 7. Kalup za kuglof pokvasiti i obložiti papirom. Uliti testo u kalup i spojiti krajeve. 8. Oštrim nožem zaseći venac na nekoliko mesta i premazati ga mešavinom žumanceta i mleka.

9. Ostaviti kolač 15 min. da naraste, a zatim peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 35 min.

10 Kandiranu koru pomorandže sitno iseckati, a nes kafu i šećer razmutiti sa 3 kašike mlake vode. Topao kolač premazati nes kafom pa ga posuti iseckanim bademima i koricom kandirane pomorandže.

Recept Snežane Vujić iz Beograda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category