Lisnati pužići s kremom
za 26 pužića
mrsno jelo
priprema: 35 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
* 450 g mekog brašna
* 20 g svežeg kvasca
* 1 kašika šećera
* 2 jajeta + 1 manje jaje za premazivanje
* 1 dl mleka
* 1 dl vode
* 125 g putera
* 350 g lešnih krema
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko sa šećerom, izmrvljenim kvascem i kašičicom brašna. Dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna pa dodati mlaku vodu, 2 jajeta i nadošao kvasac. Ručno izmešati pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo prekriti krpom i ostaviti da nadođe oko 30 minuta.
3. Potom od testa oblikovati osam manjih jufki i ostaviti ih da odmore 15 min.
4. Jednu po jednu jufku istanjiti oklagijom, odozgo premazati omekšalim puterom (poslednju jufku ne treba premazivati) i naslagati jednu na drugu. Ostaviti ih da odmore 15 min.
4. Nakon toga, naslagane jufke istanjiti u pravougaonik. Premazati ga lešnik kremom i urolati.
5. Rolat iseći na parčad debljine 1,5 cm. Pužiće poslagati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i premazati ih umućenim jajetom.
6. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200°S dok blago ne porumene.