limun torta s jagodama
22.06.2023 Deserti

Limun torta s jagodama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno


za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 90 min.
pečenje: 15 min.

Sastojci:
Za koru:
* 4 jajeta
* 4 kašike brašna
* 4 kašike šećera
* 50 g putera
* rendana kora od limuna
* 100 ml zaslađene limunade
Za fil od limuna:
* 250 ml mleka
* 4 žumanceta
* 100 g šećera
* 10 g želatina
* sok od jednog limuna
* 250 ml slatke pavlake
* 1 šlag fix
* 2 vanil-šećer
Za fil od jagoda:
* 300 g jagoda
* 10 g želatina
* 4 belanceta
* 250 ml slatke pavlake
* 2 vanil-šećera
1 šlag fix
100 g šećera
Za dekoraciju:

300 ml slatke pavlake


Priprema:

1. Za pripremu kore belanca umutiti ih u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i otopljeni puter u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju varjačom umešati brašno i rendanu koru limuna.
2. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći je u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 min. Pečeni i ohlađeni biskvit poprskati zaslađenom limunadom.
3. Za pripremu fila od limuna, u šerpu sipati mleko i kuvati ga dok ne proključa. Žumanca i šećer penasto umutiti, pa postepeno sipati ključalo mleko neprekidno muteći. Na kraju umešati sok od limuna. Vratiti na ringlu i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
4. Želatin preliti sa četiri kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, a potom ga dodati u toplu kremu od limuna i mešati dok se ne rastopi. Slatku pavlaku umutiti s vanil-šećerom i šlag fiksom u čvrst krem. Dodati ga u ohlađeni fil i izmešati.
5. Za pripremu fila od jagoda, voće izmiksati sa 50 g šećera, te smesu zagrejati. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri, pa dodati u toplu kašu od jagoda i promešati. Belanca umutiti na pari s preostalih 50 g šećera, pa dodati u ohlađenu kašu od jagoda. Slatku pavlaku umutiti s vanil-šećerom i šlag fiksom, pa umešati u smesu od jagoda.
6. Koru vratiti u kalup i premazati je filom od limuna te ostaviti na hladnom da se stegne. Naneti fil od jagoda i ostaviti u frižideru. Tortu premazati šlagom i ukrasiti po želji.

Dragana Stanišin

Bakini slatkiši

Zoran Stanišin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category