15.04.2022 Deserti

Lešnik kocke

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:

Za koru:
* 6 belanaca
* 150 g šećera
* 200 g mlevenih pečenih lešnika
* 1 kašika brašna
Za fil:
* 6 žumanaca
* 80 g šećera
* 250 g maskarpone sira
* 200 g lešnik krema
* 500 ml slatke pavlake
* 200 g čokoladnih napolitanki
Za premazivanje:
* 250 ml slatke pavlake
* 80 g mlečne čokolade

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Mlevene pečene lešnike sjediniti s brašnom i varjačom umešati u šam.
2. Tapsiju 30×25 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u nju smesu za koru. Poravnati je špatulom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.
3. Za pripremu fila žumanca umutiti sa šećerom pa kuvati na pari neprekidno mešajući dok se ne dobije svetla u gusta smesa. Ostaviti je da se prohladi pa dodati maskarpone sir i lešnik krem, te dobro izmešati.
4. Slatku pavlaku umutiti u šlag pa varjačom umešati u smesu za fil. Na kraju dodati izmrvljene čokoladne napolitanke i promešati. Smesu izliti preko kore i poravnati.
5. Posebno pripremiti krem za premazivanje. U šerpici zagrejati 100 ml slatke pavlake pa preliti preko mlečne čokolade i mešati dok se ne rastopi. Preostalu slatku pavlaku umutiti u šlag pa dodati u ohlađenu smesu od čokolade te izmiksati. Premazati preko fila i ostaviti u frižideru da se stegne.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category