Lenja pita s jabukama
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 30 min.
pečenje: 40 min.
Sastojci:
Za testo:
* 250 g putera
* 2 žumanceta
* 4 kašike šećera
* 3 kašike milerama
* 500 g brašna
* 1/2 praška za pecivo
Za fil:
* 1-1,5 kg jabuka
* 6 kašika šećera
* 2 belanceta
* malo cimeta
* 2 kašike prezli
Priprema:
1. Za pripremu testa umutiti puter, žumanca, šećer i mileram, dodati brašno pomešano s praškom za pecivo i zamesiti prhko testo. Podeliti ga na dva dela, pa ostaviti u frižideru da miruje oko 30 minuta.
2. Za pripremu fila jabuke oljuštiti i narendati, ali ih ne cediti. Dodati 3 kašike šećera i promešati. Posebno umutiti šam od belanaca postepe dodajući preostali šećer. Umešati malo cimeta i prezli, pa na kraju dodati fil od jabuka.
3. Odstojalo testo izvaditi iz frižidera i podeliti na dva dela. Prvi deo istanjiti u koru dimenzije 22×29 cm i pomoću oklagije preneti u podmazan pleh. Koru posuti grizom, odozgo rasporediti fil od jabuka i prekriti ga drugom istanjenom korom. Izbockati je viljuškom i premazati mlekom.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se ohladi, a zatim je iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.