kroasani s kakaom
14.06.2023 Deserti

Kroasani s kakaom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno


za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
mirovanje: 60 min.
pečenje: 20 min.


Sastojci:
* 700 g brašna
* 1 jaje
* 30 g svežeg kvasca
* 4 kašike ulja
* 250 ml mleka
* 180 ml jogurta
* 2 kašike šećera
* 1/4 kašičice soli
* 2 kašike kakaoa
* rendana korica od jednog limuna
Za premazivanje:
* 150 g putera

Priprema:
1. U mlakom mleku razmutiti izmrvljeni kvasac, kašičicu šećera i brašna. Prekriti krpom i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U vanglici sjediniti polovinu brašna s malo soli. Dodati nadošli kvasac, mlak jogurt, jaje, ulje, preostali šećer i rendanu koricu limuna. Dobro izmešati. Dve kašike brašna izdvojiti i ostaviti po strani, a ostatak brašna postepeno dodavati u vanglicu s umućenim sastojcima i mesiti dok se ne dobije meko testo.
3. Testo podeliti na dva dela. U jedna deo dodati kakao, a u drugi izdvojene dve kašike brašna, te svaki deo odvojeno premesiti i ostaviti da odmori oko 30 minuta.
4. Od svakog dela testa oblikovati po šest manjih jufki i ostaviti ih da odmore desetak minuta.
5. Izdvojiti tri svetle i tri tamne jufke, pa svaku istanjiti u krug prečnika 20 cm. Tamno testo premazati puterom i prekriti ga svetlim testom, te postupak premazivanja i slaganja nastaviti dok se ne utroši svo istanjeno testo, poslednje svetlo testo ne premazivati. Naslagano testo istanjiti u veći krug i unakrsno ga iseći na 16 trouglova, pa trouglove smotati u kroasane. Preostale jufkice na isti način oblikovati u kroasane.
6. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati u njega kroasane. Ostaviti ih da nadođu oko 30 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

Ženja Aćimović

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category