krempita torta

Domaća krempita torta: Napravite sami ovu varijantu mnogima omiljenog slatkiša!

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Ovo je domaća krempita torta koja predstavlja pravi omaž mnogima omiljenom slatkišu- krempitama.

Krempita i šampita su, uz baklave, nekada bile osnovna ponuda u poslastičarnicama. Uprkos tome što danas zaista imamo pregršt izbora kada su poslastice u pitanju, klasika je ipak klasika.  Stoga ne čudi što popularnost ovih kolača ne jenjava već generacijama.

Mnogima je i danas krempita na listi najomiljenijih kolača. Baš zato, odlučili smo da vam damo recept za nešto drugačiju, ali jednako ukusnu varijantu krempite- u obliku torte. Evo o čemu se radi u nastavku.

Krempita torta recept

 

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 12 min.

Sastojci:

Kako se pravi kora za krempitu

* 4 žumanceta
* 4 kašike šećera
* 4 kašike ulja
* 4 kašike brašna
* 1/2 praška za pecivo

Fil za krempitu

* 4 belanceta
* 12 kašika šećera
* 2 pudinga s ukusom vanile
* 500 ml vode
Za posipanje:
* 1 kašika šećera u prahu

Krempita torta priprema:

1. Za pripremu kore penasto umutiti žumancima sa šećerom. Dodati ulje, brašno i prašak za pecivo, te mutiti dok se sastojci ne povežu. Okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru.
2. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 12 minuta dok kora ne porumeni.
3. Pečenu i prohlađenu koru pomoću oštrog noža poprečno preseći napola.
4. Za pripremu fila u šerpu sipati vodu, dodati 4 kašike šećera i kuvati dok se šećer ne rastopi. Sipati pudin i brzo mešati žicom da se ne naprave grudvice. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
5. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući 8 kašika šećera.
6. Šam od belanaca varjačom umešati u vruć puding.
7. Prvu polovinu kore vratiti u kalup i preko nje izliti fil za tortu. Poravnati ga špatulom i preklopiti drugom korom.
8. Nakon što se torta ohladi i stegne, izvaditi je iz kalupa i prebaciti na tacnu za posluženje, te posuti šećerom u prahu.

 

 

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category