Kremasta šah torta
za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
Za koru: 2 jajeta * 100 g putera * 100 g šećera u prahu * 1 vanil-šećer * 80 g mekog brašna * 15 g kakaoa * 1 kašičica praška za pecivo * 50 g čokolade
Za svetli fil: 300 g bele čokolade * 500 ml slatke pavlake * 500 g krem sira * 2 šlag fixa
Za tamni fil: 200 g čokolade za kuvanje * 400 ml slatke pavlake * 120 g krem sira * 1 šlag fix
Priprema:
1. Za pripremu kore, umutiti puter sa šećerom u prahu i vanil-šećerom. Dodavati jedno po jedno žumance neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo, kakao i rendanu čokoladu, pa varjačom umešati u smesu.
2. Belanca umutiti u čvrst sneg i uvarjačom ih umešati u smesu.
3. Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Ohlađenu koru poprečno preseći napola.
4. Za pripremu svetlog fila zagrejati 125 ml slatke pavlake i preliti je preko bele čokolade, te mešati dok se ne rastopi. Smesu ostaviti da se ohladi, pa dodati u nju krem sir i izmiksati. Preostalu slatku pavlaku umutiti sa šlag fiksom u čvrst šlag, pa umešati u krem od sira.
5. Za pripremu tamnog fila zagrejati 125 ml slatke pavlake i preliti je preko crne čokolade, te mešati dok se ne rastopi. Smesu ostaviti da se ohladi, pa dodati u nju krem sir i izmiksati. Preostalu slatku pavlaku umutiti sa šlag fiksom u čvrst šlag, pa umešati u krem od sira.
6. Prvu koru vratiti u kalup za tortu. Tamni fil sipati u poslastičarski džak s okruglim otvorom prečnika 1cm. Pomoću njega istisnuti tamnu kremu uz rub kalupa. Uz nju napraviti krug sa svetlom kremom. Naizmenično raditi krugove s tamnom i svetlom kremom dok se ne prekrije biskvit.
5. Preko donje podloge od filova, naneti novi sloj po istom principu, ali ovaj put iznad tamnog fila nanositi svetli fil i obrnuto. Nakon što se drugi red prekrije svetlo-tamnim filom, odozgo ga preklopiti korom. Tortu dekorisati po želji.