24.01.2022 Deserti

Krem torta od čokolade

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 50 min.
pečenje: 20 min.

Sastojci:
Za koru:
• 3 jajeta
• 130 g šećera
• 10 g vanil-šećera
• prstohvat soli
• 30 g putera
• 60 g brašna
• 20 g kakaoa
• 20 g gustina
• 1/2 kašičice praška za pecivo
Za tamni fil:
• 100 ml mleka
• 5 g želatina u prahu
• 160 g mlečne čokolade
• 250 ml slatke pavlake
Za svetli fil:
• 100 ml mleka
• 5 g želatina u prahu
• 200 g bele čokolade
• 250 ml slatke pavlake

Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer, so i vanil-šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i sipati otopljeni i prohlađeni puter u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti brašno, kakao, gustin i prašak za pecivo pa dodati u smesu i umutiti mikserom na manjoj brzini.
3. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Pečenu koru ostaviti da se ohladi a zatim je poprečno preseći napola.
4. Za pripremu tamnog fila želatin preliti sa dve kašike hladne vode pa promešati i ostaviti da nabubri. Posebno u šerpici prokuvati mleko do ključanja. Izmaći ga s ringle pa dodati nabubreli želatin i mešati dok se ne rastopi. Zatim odmah ubaciti izlomljenu mlečnu čokoladu i mešati dok se i ona ne rastopi. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa sjediniti sa čokoladnom smesom i umutiti mikserom.
5. U kalup vratiti prvu koru i premazati je tamnim filom. Ostaviti u frižideru da se stegne dok se priprema svetli fil.
6. Postupak pripreme svetlog fila je isti kao i postupak pripreme tamnog, ali umesto mlečne čokolade dodati belu čokoladu.
7. Svetli fil naneti preko tamnog fila i završiti drugom korom. Dekorisati po želji.

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category