12.03.2021 Deserti

Krem kolač s jagodama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

Foto: Ženja Aćimović

 

za 8 osoba

mrsno jelo

priprema: 40 min.

pečenje: 15 min.

 

Sastojci:

Za kore

* 1 jaje

* 4 žumanceta

* 5 kašika šećera

* 5 kašika ulja

* 5 kašika brašna

* 1/2 praška za pecivo

Za fil

* 4 belanceta

* 2 pudinga od jagode

* 250 g svežih jagoda

* 10 g želatina u prahu

* 100 g šećera + 8 kašika

* 500 ml mleka

Za dekoraciju

* 200 ml slatke pavlake

 

Priprema:

1. Za pripremu kore umutiti penasto jaje i žumanca sa šećerom da bi se dobila svetla smesa. Sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.

2. Posebno sjediniti brašno i prašak za pecivo pa varjačom umešati u smesu. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 15 minuta.

3. Pečenu koru ostaviti da se prohladi a zatim je vertikalno preseći napola.

4. Za pripremu fila u šerpi sjediniti 400 ml mleka sa 100 g šećera i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding od jagode pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.

5. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri a patim ga umešati u vruć puding. Sveže jagode izmiksati pa dobijenu kašu umešati u puding.

6. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući 8 kašika šećera. Šam umešati u vruć puding.

7. Prvu koru ubaciti u manju i dublju tepsiju, preko nje sipati smesu za fil i prekriti je drugom korom. Ostaviti na hladno da se stegne.

8. Nakon što se kolač stegne, iseći ga na kocke i dekorisati šlagom od slatke pavlake.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

more from category