Krem kolač s jagodama
Foto: Ženja Aćimović
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 40 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
Za kore
* 1 jaje
* 4 žumanceta
* 5 kašika šećera
* 5 kašika ulja
* 5 kašika brašna
* 1/2 praška za pecivo
Za fil
* 4 belanceta
* 2 pudinga od jagode
* 250 g svežih jagoda
* 10 g želatina u prahu
* 100 g šećera + 8 kašika
* 500 ml mleka
Za dekoraciju
* 200 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti penasto jaje i žumanca sa šećerom da bi se dobila svetla smesa. Sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom.
2. Posebno sjediniti brašno i prašak za pecivo pa varjačom umešati u smesu. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 15 minuta.
3. Pečenu koru ostaviti da se prohladi a zatim je vertikalno preseći napola.
4. Za pripremu fila u šerpi sjediniti 400 ml mleka sa 100 g šećera i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding od jagode pa smesu sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
5. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri a patim ga umešati u vruć puding. Sveže jagode izmiksati pa dobijenu kašu umešati u puding.
6. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući 8 kašika šećera. Šam umešati u vruć puding.
7. Prvu koru ubaciti u manju i dublju tepsiju, preko nje sipati smesu za fil i prekriti je drugom korom. Ostaviti na hladno da se stegne.
8. Nakon što se kolač stegne, iseći ga na kocke i dekorisati šlagom od slatke pavlake.