Krem kocke s višanjama
za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za koru:
* 5 jaja
* 150 g šećera
* 100 g brašna
* 1 kašika gustina
* 1 kašičica praška za pecivo
* 2 kašike ulja
Za fil s višnjama:
* 600 g očišćenih višanja
* 2 pudinga s ukusom vanile
* 100 g šećera
* 600 ml soka od višanja
Za beli krem:
* 500 ml slatke pavlake
* 350 g maskarpone sira
* 4 kašike šećera u prahu
*1 krem fiks
Ostali sastojci:
* 200 g piškota
* 200 ml mleka
Priprema:
1. Za pripremu kore umutiti belanca u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje u tankom mlazu neprekidno muteći mikserom. Na kraju dodati mešavinu brašna, gustina i praška za pecivo.
2. Tepsiju dimenzija 25×35 cm obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smesu. Peći na 180°C oko 20 minuta.
2. Za pripremu voćnog fila višnje posuti šećerom i prokuvati. Dodati puding razmućen u soku od višanja i kuvati neprekidno mešajući dok se zgusne.
3. Preko ohlađene kore premazati fil od višanja, a odozgo rasporediti piškote natopljene mlekom.
4. Za pripremu belog krema, slatku pavlaku umutiti s krem fiksom. Posebno sjediniti sir sa šećerom u prahu, pa dodati šlag i umutiti. Fil naneti preko piškota.