centralna polozena
21.06.2022 Deserti

Kolač s višnjama i vanil-kremom

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 30 min.
mirovanje: 60 min.

Sastojci:
• 210 g piškota
• 150 ml mleka
Za fil od vanile:
• 600 ml mleka
• 2 žumanceta
• 1 puding s ukusom vanile
• 2 kašike gustina
• 5 kašika šećera
• 60 g putera
• 150 ml slatke pavlake
Za fil od višanja:
• 300 g očišćenih višanja
• 2 kašike gustina
• 2 kašike šećera
• 100 ml vode

Priprema:
1. Za pripremu fila od vanile u malo hladnog mleka razmutiti puding, gustin, šećer i žumanca. Preostalo mleko zagrejati do ključanja, sipati u njega umućenu smesu i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
2. Kremu pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Zatim dodati puter i izmiksati, pa umešati umućenu slatku pavlaku.
3. Posebno pripremiti fil od višanja. Višnje posuti šećerom i kratko prokuvati. Razmutiti gustin u malo hladne vode, sipati u smesu od višanja i kuvati dok se ne zgusne.
4. Duguljasti kalup obložiti prozirnom folijom. Piškote s jedne strane umočiti u mleko i njima prekriti dno kalupa. Preko piškota rasporediti polovinu fila od vanile, a zatim naneti fil od višanja. Prekriti natopljenim piškotama i premazati drugim delom fila od vanile. Preostale piškote poređati po vrhu.
5. Kolač staviti u frižider da se stegne, a zatim izvrnuti na ravan tanjir i posuti šećerom u prahu.

Svetlana Belić

Bakina kujna

Svetlana Belić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

more from category