Kolač s jagodama i vanilom
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 15 min.
Sastojci:
Za koru:
* 3 jajeta
* 4 kašike šećera
* 1,5 kašika brašna
* 1,5 kašika gustina
* 3 kašike ulja
* 1,5 kašika kakaoa
Za fil od jagode:
* 600 g jagoda
* 4 kašike šećera
* 3 kašike gustina
Za fil od vanile:
* 500 ml mleka
* 5 kašike šećera
* 2 pudinga od vanile
* 70 g putera
* 120 ml slatke pavlake
Za glazuru:
* 100 g čokolade za kuvanje
* 120 g slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Zatim dodavati jedno po jedno žumance i sipati ulje neprekidno muteći mikserom. Posebno sjediniti gustin i brašno pa varjačom umešati u smesu.
2. Smesu za koru podeliti na dva dela pa u jedan deo dodati kako.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, i u nju naizmenično kašikom stavljati svetlu i tamnu smesu dok se ne prekrije dno. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.
4. Posebno pripremiti fil od jagode. Voće izmiksati pa dobijenu kašu sjediniti sa šećerom i gustinom, te izmešati žicom. Nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne. Fil od jagode preliti preko kore i ostaviti da se ohladi.
5. Za pripremu fila od vanile u šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. U preostalom mleku razmutiti puding pa smesu sipati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. U vrućem pudingu rastopiti puter. U ohlađeni krem umešati umućeni šlag od slatke pavlake. Fil naneti preko ohlađenog fila od jagode.
6. Za pripremu glazure čokoladu preliti toplom pavlakom i mešati dok se ne rastopi. Smesu ostaviti da se prohladi pa preliti preko fila.