Kocke sa šumskim voćem
za 6 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
mirovanje: 120 min.
Sastojci:
Za podlogu:
* 400 g pti ber keksa
* 250 ml mleka
* 3 kašike šećera
* 1 kašičica ekstrakta vanile
* 150 g čokolade za kuvanje
* 100 g margarina
Za fil:
* 450 g šumskog voća
* 150 g šećera
* 100 ml vode
* sok od pola limuna
* 10 g želatina
* 250 g maskarpone sira
* 200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
* 100 g bele čokolade
Priprema:
1. Za pripremu podloge u šerpi sjediniti mleko, šećer i ekstrakt vanile, pa zagrevati na umerenoj temperaturi dok ne proključa. Dodati čokoladu i margarin, pa mešati dok se ne otope. Šerpu izmaći s ringle i u smesu dodati izlomljen keks.
2. Kalup dimenzija 28×20 cm obložiti papirom za pečenje i u njega izliti smesu od keksa. Poravnati je špatulom i ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Za pripremu fila u šerpici sjediniti mešavinu šumskog voća, šećer, vodu i sok od limuna, pa kuvati dok voće ne omekša. Zatim smesu sipati kroz cetku i ispasirati, da bi se odstranile semenke i ljuske.
4. Želatin pomešati sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Dodati ga u toplu kašu od voća i mešati dok se ne rastopi. Ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.
5. Maskarpone sir izmiksati da postane penast, pa ga sjediniti s mlakom kašom od voća. Slatku pavlkau umutiti u mekši šlag, pa sjediniti sa smesom od voća i sira. Polako promešati varjačom da bi se sastojci povezali.
6. Fil naneti preko ohlađene podloge od keksa i vratiti u frižider na hlađenje. Dekorisati rendanom belom čokoladom.