17.04.2022 Deserti

Knedle sa šljivama

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 9 osoba
mrsno jelo
priprema: 120 min.

Sastojci:
* 1 kg belog krompira
* 1 ravna kašičica soli
* 65 g putera
* 1 krupno jaje
* 350 g oštrog brašna
* 20 šljiva
* 1 ravna kašičica cimeta
* 50 g smeđeg šećera
Za oblaganje knedli:
* 250 g prezli
* 60 g putera
* 2 kašike ulja
* 120 g smeđeg šećera

Priprema:
1. Krompir oprati pa zajednos s ljuskom obariti. Ostaviti ga da se ohladi a zatim ga oguliti, ispasirati i sjediniti s omekšalim puterom.
2. U vanglici sjediniti polovini brašna s malo soli pa dodati pasirani krompir s puterom, i jedno jaje. Dobro izmešati pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije meko i pomalo lepljivo testo (ako je testo previše lepljivo po potrebi dodati još malo brašna).
3. Šljive zaseći i očistiti od koštica pa unutrašnjost napuniti mešavinom šećera i cimeta.
4. Umešeno testo podeliti na 20 delova. Svaku šljivu obložiti jednim delom testa i oblikovati kuglicu.
5. U većoj šerpi zagrejati vodu do ključanja. Ubacivati u nju po 5 knedli i kuvati ih nakon što isplivaju na površinu još 6-7 minuta.
6. Posebno pripremiti panir. U velikoj plitkoj šerpi rastopiti puter i ulje pa dodati prezlu i šećer. Zagrevati na umerenoj temperaturi neprekidno mešajući dok se prezla ne proprži.
7. Kuvane knadle uvaljati u smesu od prezle i ostaviti ih da se ohlade.

Savet: Oblikovane knedne, pre kuvanja, možete zamrznuti pa ih naknadno obariti i uvaljati u prezlu.

Bakina kujna

Ženja Aćimović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Next post

more from category