Kikiriki kocke
za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za kore:
* 6 belanaca
* 6 kašika šećera
* 6 kašika mlevenog kikirikija
* 2 kašike brašna
* 1 prašak za pecivo
Za preliv:
* 100 g čokolade za kuvanje
* 2 kašike mleka
Za fil:
* 6 žumanaca
* 1 puding s ukusom vanile
* 6 dl mleka
* 4 kašike šećera
* 200 g putera
* 100 g šećera u prahu
* 200 g pečenog neslanog kikirikija
* 4 kašike ulja
* 3 kašike meda
Za dekoraciju:
* 300 ml slatke pavlake
* 50 g seckanog kikirikija
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer. Posebno sjediniti mleveni kikiriki, brašno i prašak za pecivo pa varjačom umešati u smesu.
2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Poravnati je špatulom i peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvedesetak minuta.
3. Pečenu koru ostaviti da se ohladi a zatim je preseći napola. Posebno rastopiti čokoladu sa dve kašike mleka pa dobijenom glazurom premazati kore. Odložiti ih nakratko u zamrzivač da se glazura stegne.
4. Posebno pripremiti fil. U šerpi sjediniti 500 ml mleka i šećer pa kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko, puding s ukusom vanile i žumanca, pa sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
5. Omekšali puter umutiti sa šećerom u prahu pa sjediniti s ohlađenim filom od vanile i izmiksati.
6. Posebno u blenderu usitniti prženi kikiriki s uljem i medom da bi se dobila pasta. Dodati je u fil i dobro izmešati.
7. Prvu koru položiti na tacnu, preliti je polovinom fila te prekriti drugom korom i naneti ostatak fila. Dekorisati šlagom od slatke pavlake.