Kiflice s bundevom
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za testo:
* 40 g svežeg kvasca
* 200 ml mleka
* 2 kašike šećera
* 1 jaje
* 500 g bundeve s korom
* 700 g brašna
* 1 prašak za pecivo
* prstohvat soli
Za fil:
* 400 g džema od kajsija
Za premaz :
1 jaje
Priprrema:
1. Bundevu zajedno s korom iseći na krupnije komade i ispeći u rerni na 180°S kako bi pulpa omekšala. Zatim, pulpu izmiksati u blenderu.
2. U dublju posudu sipati mlako mleko, dodati šećer i kašiku brašna, pa dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
3. U vanglicu sipati polovinu brašna, pa dodati prašak za pecivo i malo soli, te promešati. Ubaciti 1 jaje i pasiranu bundevu. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti rukom dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti da nadođe. Potom ga premesiti i oblikovati 6 jufki. Ostaviti ih da odmore 20 minuta.
4. Svaku jufku istanjiti oklagijom i podeliti na 8 trouglova. Na širi deo svakog trougla staviti po kašičicu džema od kajsija i oblikovati kiflice.
5. Pleh obložiti paprom za pečenje i poslagati u njega kiflice. Premazati ih umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 180°S dok ne porumene.