katarina torta
06.07.2022 Deserti

Katarina torta

FavoriteLoadingDodaj u omiljeno

za 10 osoba
mrsno jelo
priprema: 150 min.
pečenje: 100 min.

Sastojci:
Za tamne kore:
6 jaja
8 kašika šećera
3 kašike brašna
30 g kakaoa
Za čokoladni preliv:
25 g čokolade
4 kašike šećera
2 vanil-šećera
1 dl vode
Za svetlu koru:
3 belanceta
120 g šećera u prahu
120 g seckanih prženih badema
Za žuti fil:
5 žumanaca
2 jajeta
125 g šećera
2 vanil-šećera
200 g putera
Za braon fil:
100 g čokolade
4 kašike šećera
50 ml mleka
150 g putera

Priprema:
Tamne kore:
1. Umutiti belanca uz postepeno dodavanje polovine šećera u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom pa umešati brašno i kakao. Dodati šam od belanaca i promešati varjačom.
3. Okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega polovinu smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °S 20 min. Na isti način ispeći još jednu koru.
Čokoladni preliv:
1. Sjediniti izlomljenu čokoladu, šećer, vanil-šećer i vodu pa kuvati dok se sastojci ne rastope.
2. Dobijeni sirup preliti preko ohlađenih kora.
Svetla kora:
1. Umutiti belanca u sneg uz postepeno dodavanje šećera u prahu. Ručno umešati bademe.
2. Smesu sipati u okrugli kalup prečnika 24 cm, prethodno obložen papirom za čenje i sušiti na 120 °S oko sat vremena.
Žuti fil:
1. Umutiti žumanca i cela jaja sa šećerom pa smesu kuvati na pari uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne.
2. Penasto umutiti puter i dodati u ohlađeni krem od jaja.
Braon fil:
1. U šerpu sipati mleko sa šećerom i kuvati dok ne proključa. Skinuti sa ringle pa dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
2. Ohlađenu smesu sjediniti sa penasto umućenim puterom.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za serviranje staviti tamnu koru, premazati je polovinom žutog fila, postaviti svetlu koru i rasporediti po njoj preostali svetli fil.
2. Filovanje završiti tamnom korom i premazati celu tortu braon filom. Dekorisati po želji.

Bakini slatkisi

Mladen Sekulić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Previous post

Next post

more from category