Karpati kocke
Karpati kocke
za 8 osoba
mrsno jelo
priprema: 45 min.
Sastojci:
Za kore:
* 200 ml vode
* 100 g margarina
* 1 kašičica soli
* 180 g brašna
* 4 jajeta
Za fil:
* 500 ml mleka
* 2 pudinga od vanile
* 4 kašike šećera
* 1 vanil-šećer
* 200 g margarina
Za dekoraciju:
* 1 kašika šećera u prahu
Priprema:
1. Najpre pripremiti kore. U šerpicu staviti vodu, so i margarin. Kada masa proključa dodati brašno i mešati sve dok se ne formira lopta od testa.
2. Skloniti posudu s vatre i ostaviti 5 minuta da se hladi.
3. Dodavati jaja jedno po jedno, sve vreme muteći mikserom, kako bi se svako jaje dobro sjedinilo s testom.
4. Smesu sipati u tepsiju veličine 26×40 cm namazanu margarinom, preko papira za pečenje. Kašikom je razmazati tako da bude jednake debljine ali ne treba da bude ravna.
5. Staviti testo na 180°C da se peče oko 20 minuta. Pečenu koru preseći na dva dela i ostaviti da se ohladi.
6. Za fil puding razmutiti sa šećerom, vanil-šećerom i s malo mleka. Preostalo mleko staviti da uvri pa u njemu zakuvati puding. Ostaviti da se ohladi.
7. Margarin penasto umutiti i sjediniti s hladnim filom.
8. Na donju koru namazati fil, poklopitit ga gornjom korom i staviti kolač u frižider da se stegne. Pre posluženja kolač dekorisati šećerom u prahu.